fuczki przepis

Fuczki placki prosto z Bieszczad

Udostępnij

Fuczki – placki prosto z Bieszczad. Znudziły Ci się zwykłe naleśniki? Może czas na coś regionalnego. Oto przepis na fuczki – bieszczadzkie placki zrobione z ciasta naleśnikowego i kiszonej kapusty. Robię je gdy zostanie mi trochę kiszonej po zupie lub innym daniu. Do placków możesz dodać swoje ulubione przyprawy. Ja używam majeranku, pieprzu, soli, czasami dodam pietruszki lub czosnku.

fuczki
Fuczki – placki z kiszoną kapustą

Przepis na Fuczki

Składniki:
– 2 szklani mąki pszennej
– 1 i 1/2 szklanki mleka
– 2 jajka
– 1 łyżeczka soli
– łyżka majeranku
– łyżeczka pieprzu czarnego
– 0,5kg kapusty kiszonej

Jak przygotować?
Do miski wsyp mąkę, przyprawy, dolej mleko, wbij jajka. Wymieszaj wszystko. Dołóż kapustę kiszoną – możesz ją pokroić drobno – ja się w to nie bawię 🙂 Wystarczy, że odciśniesz ją z nadmiaru soku. I gotowe! Teraz wystarczy, że na patelnię wlejesz olej i usmażysz placki na złocisty kolor z obu stron. Smacznego.

Po więcej przepisów na zajrzyj na blog: bizuterialumia.pl

fuczki składniki
Fuczki składniki: mąka, mleko, jajka, pieprz, sól, majeranek

 

Fuczki z kiszonej kapusty
Fuczki z kiszonej kapusty

 

Gotowe Fuczki. Smacznego!
Gotowe Fuczki. Smacznego!

FUCZKI – są to placki smażone na patelni, zrobione z ciasta naleśnikowego zmieszanego z kapustą kiszoną i majerankiem. To danie regionalne i często przygotowywane bez specjalnych okazji, na śniadanie, kolację lub obiad. Fuczki są często podawane z cebulą, śmietaną lub sosem czosnkowym.

Bieszczady to region w południowo-wschodniej Polsce, słynący z dziewiczej przyrody i pięknych krajobrazów. Kuchnia bieszczadzka jest bardzo prosta i opiera się głównie na produktach z miejscowej ziemi. W menu często pojawiają się dania z mięsa dzikiej zwierzyny, takie jak dziczyzna, jelenina czy sarnina. Popularne są również kiełbasy i wędliny wędzone na drewnie z dębu czy buku. Surowe warzywa, jakie można znaleźć w Bieszczadach to głównie kapusta, ogórki i pomidory. To bez wątpienia region pełen smaku i widoków 🙂

Bieszczadzkie przysmaki

W Bieszczadach można zjeść wiele różnych dań, opartych na lokalnych produktach i tradycyjnych recepturach. Oto kilka przykładów:

  1. Dziczyzna – mięso z dzikiej zwierzyny przede wszystkim, takie jak jelenie, sarny, dziki czy lisy, często przyrządzane na różne sposoby, np. duszone, pieczone czy grillowane.
  2. Kiełbasa – w Bieszczadach popularne są różne rodzaje kiełbas, wędzone na drewnie z dębu czy buku, np. kiełbasa bieszczadzka, kiełbasa z dzika czy kiełbasa z jelenia
  3. Fuczki – placki z kapusty kiszonej, smażone na patelni, często podawane z cebulą, śmietaną lub sosem czosnkowym.
  4. Bigos – popularne danie z kapusty kiszonej z mięsem i kiełbasą.
  5. Kwaśnica – zupa z kapusty kiszonej, mięsa i kiełbas.
  6. Karkówka po bieszczadzku – duszona karkówka z cebulą, papryką i przyprawami.
  7. Kwaśnica chlebowa – zupa z chleba i kwasu z kapusty kiszonej.
  8. Krupniok – rodzaj kiełbasy z mięsa jeleniego, przyprawionej ziarnami kminku, czosnkiem i pieprzem.
  9. Nalewki – alkohol pochodzący z owoców i ziół, takich jak żurawina, malina, borówka czy jałowiec.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.